Φενεός διαδρομές στο Φενεό χάρτης άλμπουμ επικοινωνία
sitemap

Αγιος Γεώργιος
Άγιος Γεώργιος Φενεού

 

ΦΕΝΕΟΣ

Ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς δήμους του Νομού Κορινθίας, με έδρα την Γκούρα, ο Δήμος Φενεού δικαίως έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για τη μοναδικής ωραιότητας θέση του.
Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Στενού, Φενεού (Συβίστας), Πανοράματος και Άνω-Κάτω Ταρσού.
Στα κρυστάλλινα νερά της τεχνητής λίμνης Δόξας καθρεφτίζονται οι πανέμορφες κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης, ενώ το «Παλιομονάστηρο» στο κέντρο της λίμνης είναι το «Ποντικονήσι» της Κορινθίας.
Η περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε σχήμα τριγωνικό, «στεφανωμένο» από πυκνά δασοβουνά, γειτονεύοντας δυτικά με το Νομό Αχαΐας και το Νομό Αρκαδίας νότια.
Το μέγιστης αισθητικής και οικολογικής αξίας οροπέδιο του Φενεού «κουβαλάει» στη γη το μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας.
Οι ποταμοί Όλβιος και Δόξα μετέφεραν τους χειμώνες τα νερά τους στην πεδιάδα, καθώς δεν είχαν έξοδο προς τη θάλασσα, μετατρέποντας την πεδιάδα σε λίμνη, ενώ οι καταβόθρες που συνεχίζουν να βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σαϊτάς «ρουφούσαν» τα νερά της λίμνης.
Ο Ηρακλής φέρεται ως ο κατασκευαστής των καταβόθρων, ενώ άλλες μυθικές εκδοχές τις παρουσιάζουν σαν εισόδους προς τον Άδη.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο πρώτος οικισμός στο Φενεό δημιουργήθηκε από τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900 π.Χ., κατοικήθηκε από Αρκάδες.
Το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού δημιούργησαν οι Αχαιοί το 1500 π.Χ., οι οποίοι υπό την αρχηγία του βασιλικά των Αρκάδων Αγαθήνορα έλαβαν μέρος με 60 πολεμιστές στον Τρωικό Πόλεμο.
Στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πεδιάδας του Φενεού και κοντά στα σημερινά Καλυβάκια βρισκόταν η Ακρόπολη του Φενεού. Στις ανασκαφές των ετών 1958-1961 ανακαλύφθηκε Ναός αφιερωμένος στο Θεό Ασκληπιό.
Σε δεσπόζουσα θέση στη λίμνη «Δόξα» βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «φονιά», που είναι ονομαστική παραφθορά του Φενεού. Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κατά τους χρόνους της Επανάστασης του '21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, υπό την αρχηγία του Ηγούμενου της Μονής Ναθαναήλ και τη βοήθεια πολλών άλλων ηγουμένων από γειτονικές μονές. Με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Αρκαδία και την Κορινθία, ενώ πολλοί πλούσιοι κάτοικοι βοήθησαν σημαντικά με μεγάλες χρηματικές προσφορές το Μοναστήρι, καθιστώντας το σπουδαία οικονομική δύναμη στην περιοχή.
Η Μονή ανακαινίστηκε το 1754. Είναι τριώροφη με εσωτερική κεντρική αυλή που στεγάζει το Ναό του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Σημείο αναφοράς του Ναού το ξύλινο σκαλιστό - επιχρυσωμένο τέμπλο, γεμάτο παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη.
Η θέα από το μπαλκόνι της Μονής είναι επιβλητική προσφέροντας στα μάτια του επισκέπτη «άγρια» και παρθένα ομορφιά. Η φιλοξενία στη Μονή είναι απαράμιλλη.

ΓΚΟΥΡΑ - ΣΤΕΝΟ - ΤΑΡΣΟΣ -
ΦΕΝΕΟΣ - ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου ο δρόμος οδηγεί στη Συβίστα, το Στενό (από χωματόδρομο) και στην Γκούρα, την έδρα του Δήμου Φενεού.
Η επιφανής πετρόκτιστη εκκλησία της στην πολύ όμορφη πλατεία ξεχωρίζει, όπως και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα που ανήκα στον Οπλαρχηγό της Επανάστασης Νικόλαο Οικονόμου Γκούρα, αλλά και των Σάρλη και Μούρτη.
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό, συναντάται το Στενό με σημείο αναφοράς του τη βρύση που βρίσκεται μέσα στο μεγάλο πλάτανο της πλατείας του χωριού και ξεδιψά κάθε επισκέπτη.
Ο δρόμος συνεχίζει προς βορρά ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Όλβιου μέσα από ένα πανέμορφο ελατοδάσος. Η παράκαμψη δυτικά του δρόμου προς τον Ταρσό οδηγεί στο Φενεό, με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και το σπουδαίας αξίας Λαογραφικό Μουσείο του.
Στα χωριά του Άνω & Κάτω Ταρσού συναντάται το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο στη σχισμή ενός μεγάλου βράχου, με εκπληκτική θέα προς τη Ζήρεια.
Νότια της Γκούρας βρίσκεται το Μεσινό και πολύ κοντά, λίγο δυτικότερα, υπάρχουν τα ερείπια της Αρχαίας Φενεού.
Στα 1.000 μ. υψόμετρο στο βόρειο μέρος υπάρχει το Πανόραμα, ένα ενδιαφέρον χωριό με αξιοθέατο το Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χτισμένο τον 13ο αιώνα. Οι δύο ταβέρνες του χωριού προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα και καλό κρασί.
Οι κάτοικοι του Δήμου Φενεού ζουν στην πλειοψηφία τους από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Αυτή η ορεινή γη με τις παρθένες ομορφιές της και την απαράμιλλη φιλοξενία των κατοίκων της, αφήνει στον επισκέπτη την αίσθηση πως οι ομορφιές της ζωής ξεδιπλώνονται μέσα από τη φύση, ενώ την προσφέρει απλόχερα σε κάθε «μάτι» και «αυτί» που θέλει να ακούσει και να δει.

Πηγή www.korinthia.net


Φράγμα Φενεού

 

Κοιλάδα Φενεού
Koιλάδα Φενεού

 

Γκούρα
Χωριό Γκούρα

 

Παναγιά Ταρσού
Παναγιά του Ταρσού

 

Στενό
Γεφύρι στο Στενό